Hızlı Randevu Al 0212 280 50 24

Peritoneal Diyaliz

Peritoneal Diyaliz

Periton; karın boşluğunda bulunan, karın duvarı ve organları saran bir zardır. Periton Diyalizi, karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (katater) aracılığı ile yapılır. Periton diyalizi (PD) günümüzde artık renal replasman tedavileri arasında yerini almıştır. Bu tedavi biçiminin kullanımı dünya çapında artmakta, son dönem böbrek yetmezliği olan hastaların tedavisinde olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Periton diyalizi normal böbreğin bazı işlevlerinin taklit edildiği bir tedavi yöntemidir. Peritonun kullanılması nedeni ile bu adı almıştır. Periton diyalizinde periton boşluğu, periton zarı ve diyalizatlar kullanılır. Periton zarı, vücutta biriken toksik maddeleri filtre eden yarı geçirgen zar işlevini görür. Üzerinde küçük moleküllerin geçebileceği sayısız delikler vardır.
Diyaliz solüsyonunun periton boşluğuna verilmesinden sonra, üremik toksinleri içermeyen bu solüsyonla, üremik toksinlerin biriktiği kan arasında büyük fark oluşur. Moleküllerin yoğunluk farklarıyla bağlantılı olan bir hızla, çok yoğun ortamdan az yoğun ortama toksik madde geçişi olur.
Üremik toksinlerin kandaki yoğunlukları azalıp diyaliz sıvısındaki yoğunluğu arttıkça moleküllerin geçişi azalır ve sonucunda peritonun her iki yanındaki yoğunluklar aynı olduğunda molekül geçişi durur. Aynı temele dayanarak sıvı çekmek de olasıdır. Bunu sağlayan diyaliz solüsyonunun içerdiği glikozdur. Bu, diyalizat ile doldurulan periton boşluğunun ozmolaritesini arttırır ve sıvı, ozmozis kuralına uygun olarak ozmotik basıncı yüksek ortama geçer.

Avantajları:

Hemodiyalize kıyasla daha iyi kan basıncı kontrolü sağlanabilmektedir

Daha iyi sıvı kontrolü (aşırı sıvı birikimi olmaz) sağlanabilmektedir

Kalp ve damar sistemine yüklenme çok az olduğundan özellikle yaşlı hastalarda tercih edilebilmektedir

Vasküler yapı gelecekteki kullanım için korunmaktadır

Ağrısızdır
Kedilerde damar çapı neticesiyle (hemodiyaliz çok zordur) tek tercihtir.

Dezavantajları:

Enfeksiyon riski

Katatere bağlı enfeksiyonlar Peritonit Günlük uygulama gerektirmektedir

Protein kaybı oluşmaktadır

Katater implantasyonu için küçük bir cerrahi operasyona gereksinim duyulmaktadır.

Can dostlarımızın sağlığı için en iyi hizmeti sunmak tek hedefimiz. Dostlarımızın sağlığıyla ilgili tüm soruları hekimlerimize sorabilir, randevunuzu planlayabilirsiniz.

Hızlı Randevu Al

Teşekkür ederiz.

Soru Sor

Teşekkür ederiz.