Daha çok yavru ve yeni doğmuş kedileri etkileyen akut üst solunum yolları hastalığı yaşlı kedileri de etkileyebilir. Özellikle kedilerin bir arada bulunduğu ortamlarda daha sık karşılaşıyoruz. En sık karşılaştığımız patojen etkenler FHV-1 (Feline Herpesvirus), FCV (Feline Calicivirus), Chlamydophila felis ve Bordetella’dır. Aerosol yolla bulaşan bu hastalık kediler arasında çok bulaşıcıdır. Hastalık çok inatçı seyreder.
Karşılaştığımız semptomlar hapşırık, seröz ve mukopurulent göz-burun akıntısı baskındır. Ayrıca FCV (Feline Calicivirus) dilde de lezyon yapabilir. Hastalığın ilerlemesine bağlı ateş ve sistemik (laterji,depresyon ve dehidrasyon) bulgularda yaygındır. Tedavi edilmezse yüksek ölüm oranlarına sahiptir.
Tedavimizde sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı destekleyici tedavi ve sistemik antibiyotik kullanımı önemlidir. Chlamydophilayı da kapsayacak bir sistemik antibiyotik seçilebilir. Burun ve oralantiseptikleri kullanılabilir. Vücut bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için multivitaminler kullanılmalıdır.
Aşılama bizim için çok önemlidir. Herpes ve calicivirusu içine alan karma aşılama yapmak şarttır. Kedilerin bir arada bulunan yerlerde dezenfeksiyon önemlidir. Hasta olan kedilerin izolasyonu şarttır.