İlk olarak ‘’kedim veya köpeğim neden mama yemiyor’’ derken aslında neyi kast ettiğinizi bulmak gerekir. Yani her gün iki kap mama yiyen bir hayvanın bugün bir buçuk kap yemesi iştahsızlık anlamını tam olarak kapsamayabilir. Veteriner hekimler olarak iştahsızlığı birkaç gün boyunca mama yememeye, en sevilen ödül mamalarının yüzüne bakmamaya, insan yiyeceklerini umursamamaya bağlarız. Önemli olan bu iştahsızlığı takip etmek ve bir günden fazla sürmesine izin vermemektir. Köpeklerde/ kedilerde iştah kaybı birçok nedene bağlı olarak görülebilir. Doğru tedavi yöntemi için iştahsızlığa neden olan sebebi bulmak gerekir.
Hastalık: Kanser, sistemik enfeksiyonlar, diş hastalıkları, acı ve karaciğer problemleri gibi birçok nedene bağlı olarak köpeklerde iştahsızlık gözükebilir. Önemli olan veteriner hekiminizin iştahsızlıktaki asıl nedeni bulması ve buna yönelik tedavi uygulamasıdır.
Aşı: bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklarla mücadele etmek ve bazı hastalıklardan korunmak için köpeklerimizin her yıl aşılanması gerekir. Fakat her kedi/köpek aşıya aynı tepkiyi vermeyebilir. Mesela kimisi aşıdan sonra yemek yemek istemez, durgunlaşır, iştahsızlaşır. Kimisi ise hiç aşı olmamış gibi olağan davranır.
Seyahat: Uzun süren yolculuklarda mide bulantısı, iştahsızlık, kusma gibi reaksiyonlar görülebilir. Kısa süre içinde durum düzelecektir.
Seçicilik ve davranış bozukluğu: Bazı hayvanlar mamaların bulunduğu ortamdan tutun da kaplarına kadar birçok nedenden dolayı mutsuz olabilir ve mama yemek istemeyebilir. Bu tarz davranışlardan kaynaklı doğacak iştahsızlık durumlarında sorunu bulmaya ve çözmeye yönelik hareket edilmelidir. Ayrıca bazı hayvanlarda davranış bozuklukları ya da değişiklikleri de iştah kaybına neden olabilir.
Bazı hayvanlar vardır ki bayıla bayıla yedikleri mamayı yemek istemeyebilirler. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız, mama değişikliğine gitmeniz gerekebilir. Bu konuda veteriner hekiminizle konuşmalı ve bilgisi dahilinde değişiklik yapmalısınız.
Eğer hayvanınız davranışsal bir nedenden dolayı mama yemiyor ise; ödül mamalarını azaltmalı, hergün düzenli olarak aynı saatte besleme yapmalı, yemek saatlerini birazcık eğlenceli hale getirmeli, yemekten önce köpeğinizi yürüyüşe çıkarmalı, besleme yönteminizi değiştirmelisiniz. Eğer birden çok köpeğiniz varsa ve hepsini bir arada besliyorsanız bir süreliğine iştahsızlığı olan köpeğinizi ayrı beslemeniz gerekebilir. Çünkü köpekler aynı anda mama yerken yarışa girebilir, biri daha çok yerken diğeri daha az yiyebilir. Bu tarz sorunların olmaması ve pasif kalan köpeğinizi korumak adına beslenme değişikliğine gidebilirsiniz.
boğaziçi