Hızlı Randevu Al 0212 280 50 24

Kedilerin Gelişimi Ve İdeal Kilonun Belirlenmesi

Yetişkin ve sağlıklı bir kedinin vücut ağırlığı, ırklara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 3-6 kilodur. Bir kedinin ideal kilosunun belirlenmesinde öncelikle ırk özellikleri ve yaşı göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca beslenme ve bakım gibi çevresel faktörler de bir kedinin gelişimini, dolayısıyla kilosunu etkileyen faktörler olduğundan dikkate alınmalıdır.

Yavru döneminde özellikle ilk haftalarda çok hızlı olan kilo artışı yaklaşık 2.5-3 aylık olduğunda yavaşlar. Yavru kedilerin sindirim sistemlerindeki enzim düzeyleri bu sürede yetişkin dönemdeki seviyelerine ulaşır. Buna bağlı olarak kilo artışı biraz daha yavaşlar. Kediniz ortalama 6-8 aylık olduğunda yetişkin döneminde ki vücut ağırlığına büyük oranda erişmiştir. Ancak 12-14 aylık olana kadar az da olsa vücut ağırlığındaki artış devam eder.

Kedinizin yavru döneminde düzenli olarak ayda bir kilosunu tespit ederek kilo artış oranını takip edebilirsiniz. Bu oran size, kilo sorunu olup olmadığı konusunda ip uçları vereceği gibi gelişiminin takibi açısından da kolaylık sağlayacaktır. Bu konuda veteriner hekiminizden yardım alarak kedinizin yaşına göre olması gereken kiloyu, beslenme düzenini ve ırkına uygun bir formda olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Kedinizin ideal kilosunun belirlenmesi ve ileri yaşlarda bu kilonun korunması, aşırı kilo artışı nedeniyle yaşayabileceği(dolaşım sistemi problemleri, şeker hastalığı veya karaciğer problemleri gibi) sorunları önleyebilmenizde yardımcı olacağı gibi kemik ve eklem hastalıklarının önlenebilmesi içinde faydalı olacaktır.

Bir kedinin erişkin döneme ulaşıncaya kadar yaşayacağı gelişim kısaca şöyledir;

0-4 hafta arasında yavrular günlerini sadece uyuyarak ve beslenerek geçirir. Annesiyle ve diğer yavrularla birlikte geçen bu dönemin ikinci haftasından itibaren yürümeye başlayan yavruların gözleri yaklaşık 10-12 gün içerisinde açılır. Bu dönemde tek besin kaynağı anne sütü olduğundan annenin beslenmesine dikkat edilmelidir. Özellikle yavru sayısının fazla olduğu zamanlarda bu konu büyük önem taşır. Yavrunun tek başına beslenmesi mümkün olmadığından annesinden ayrılmaması gerekir.

4-8 haftalık olduklarında yavaş yavaş anne sütünden kesilerek mama verilmeye başlanmalıdır. Süt dişleri tamamlandığından kolaylıkla kuru mama yiyebilecekleri bu dönem sonunda anneden ayrılabilirler.

8-12 haftalık yavrular çok hızlı bir gelişim sürecine başlamış olur. Bu dönemde beslenmesine özen gösterilmelidir. Yaklaşık olarak dört aylık oluncaya kadar süren bu hızlı gelişim evresi yavrunun sosyalleştiği, çevreyi ve insanları tanımaya başladığı aktif bir dönemdir. Artık günlerini uyumaktan çok tırmanarak, sıçrayarak ve oyunlar oynayarak geçiren yavrunun mutlaka temiz ve taze suyla dolu bir su kabı bulundurulmalıdır. Vücudunun yaklaşık %60 oranında su olması yavrunun su ihtiyacının önemini bir kat daha artırmaktadır.

4 aylık olan yavrularda süt dişleri dökülerek yerine kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Bu dönemde geçici olarak iştahsızlık ve kilo kaybı gibi sorunlar yaşanabilir. Diş değişimi dönemi tamamlandıktan sonra bu sorunlarda ortadan kalkacaktır. Ancak yine de yavru dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve 2-3 günden fazla süren iştahsızlık halinde veteriner hekime danışılmalıdır. Diş değişiminin tamamlandığı süreçte diş etlerindeki kaşınmalar nedeniyle sert cisimleri kemirme gibi bir eğilim görülebilir. Ayrıca gelişimin hızlı olduğu, buna bağlı olarakta ihtiyaçların fazla olduğu bu dönemde, kedilerde nadir görülmekle birlikte mineral eksikliğine bağlı olarak görülebilen yabancı cisim yeme gibi bir durum da olabileceği hatırda tutulmalı ve yavru bu konuda takip edilmelidir.

5 aylık olan yavrular yavaş yavaş cinsel aktivite göstermeye başlar. Dışarı kaçma eğilimi fazladır. Bu dönemde enerji ihtiyacı artış göstereceğinden yağ ve karbonhidrat düzeyi iyi ayarlanmış mamalarla beslemek gerekir. Bir yaşına kadar gelişimi devam eden yavrunun ergenliğe ulaştığı bu dönemde, fazla yemek vererek değil dengeli besleyerek günlük temel ihtiyaçları yeterince karşılanmalı ve ağırlık artışının iskelet sisteminin gelişimi ile orantılı olmasına dikkat edilmelidir.

12 aylık olan yavrular artık erişkin olarak kabul edilir. Ancak bedensel gelişimi 14 aylık oluncaya kadar devam eder. 12 ayını tamamlayan yavrunun beslenmesinde yeni düzenlemelerin yapılması gerekir. Veteriner hekim kontrolünde yapılacak bu değişimler duruma göre 14 aylık olunca da yapılabilir. Günlük verilen mama miktarı ve öğün sayısı dışında mamanın türü de değiştirilmeli ve erişkin mamasına geçilmelidir. Aksi halde gelişmekte olduğundan ihtiyaçları fazla olan yavrulara göre ayarlanmış olan özel yavru mamalarındaki yüksek protein, yağ, karbonhidrat vb. besin öğelerinin fazlalığına bağlı olarakta sorunlar yaşanılabilir.

Normalde kediler çevik hareketleri ve canlı yapılarıyla köpeklere oranla daha az kilo sorunu yaşar. Ancak günümüzde ev düzeninde beslenen kedilerin çok büyük bir çoğunluğunda hareketsizlik, aşırı beslenme veya kısırlaştırma sonrası yanlış beslenme gibi nedenlerle aşırı kilo artışları gözlenmektedir. Bu durum daha fazla sayıda böbrek, karaciğer, deri, kalp ve eklem sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Sağlıklı bir gelişim ve ideal bir kilo için temel unsur beslenmedir. Yağ hücrelerinin şekillendiği yavru döneminden başlayarak dengeli ve düzenli bir beslenme programını takip etmeniz, kedinizin ileride yaşayabileceği bir çok problemden kurtulmasını sağlayacaktır.

 

boğaziçi

Boğaziçi Veterinerlik

Hızlı Randevu Al

Teşekkür ederiz.

Soru Sor

Teşekkür ederiz.