Hayvanlarda görülme insidensi yüksek olan bulaşıcı mantarlar, insanlara nadiren de olsa bulaşan fungal organizmalardır. Bağışıklık sistemi iyi durumda olan kedilerde %15-30.4, köpeklerde ise %18.4-75 oranında mantar saptadıklarını ve bunların çoğunun Microsporum Canis olduğunu bildirilmektedir.
Klinik semptomlarda kedi ve köpeklerde genel olarak enfeksiyon şiddetine göre lokal tüy dökülmesi, kızarıklık, kabuklanma ve kaşınma görülür. Enfeksiyon şiddetlendikçe çevre dokulara yayılır. Hayvandan hayvana bulaşmasını çok sık; hayvandan insana bulaşmasını ise nadir görürüz. Özellikle bağışıklığı farklı nedenlere bağlı olarak düşmüş hayvanlarda ya da uzun süre antibiyotik ve immunsüpresif ilaç kullanımı doğrultusunda hastalığın bulaşması daha hızlı görülmektedir.
Microsporum Canis hastalığının teşhisinde farklı yöntemler kullanılır. Deriden kazıntı alarak mikroskobisinde sporları görürüz. Diğer bir tanı olarak mantar besi yerleri kullanılarak pozitifliği araştırılır. Tedavide genelde canlının sağlık durumuna göre lokal veya sistemik antifungallar kullanılır. Hastalık, disiplinli bir tedavi ile atlatılabilir. Aşıları mevcuttur ve 2 doz olarak uygulanır.
boğaziçi