Çok su içme, çok idrar yapma ve düşük özgül ağırlıklı idrar ile karakterize bir hastalıktır. Çok su içmesine rağmen can dostumuz dehidredir(vücut su kaybı). Aslında bu dengeyi sağlayan hipofiz bezinden salgılanan hormon olan vazopressin yani ADH (antidiüretik hormon)’daki yetersiz salgılanma veya hormona yönelik duyarsızlaşmayla oluşur.
Bu hastalığın iki sebebi vardır;
1 – Sentral (Sinir sistemi) Diabetes insipidus (Yalancı Şeker): Hipofiz bezindeki bozukluklar, bunlar doğmasal hasar, travmaya bağlı gelişen, sebebi belli olmayan ya da tümöral sebeplerden kaynaklı oluşur.
2 – Vazopressin (Antidiüretik hormon) hormonuna karşı gelişen duyarsızlık: Doğmasal sebepler, ilaç kullanımına bağlı, endokrin ve metabolizmaya bağlı sekonder gelişen hastalıklar ve böbrek hastalıkları.
Hastalıkla ilgili genellikle can dostumuzun sürekli su araması, su içmesi, devamlı idrar yapması, vücuttaki su eksikliğine bağlı depresyona girmesi, idrarın şeffaf olması ve idrar özgül ağırlığına bakıldığında düşük çıkması semptomlarımız arasında yer alır.
Hastalığın tanısında;
Hastalığın tedavisi;
boğaziçi