Yavru köpeklere uygun kuru mamalar ile köpeğimizi beslememiz gerekiyor. Her köpeğin hayatı boyunca yavru ve gelişim süreleri boyunca değişik gereksinimleri olabilmektedir. Yavru köpeğin besin yönünden ihtiyacı, yetişkin köpekten çok daha fazla şekildedir. 4 aylık bir yavru ile 9 aylık bir yavru arasında bile besin ihtiyacı yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yavruların gereksinimine uygun kolay kolay sindirilebilen proteinler, yeteri kadar kalsiyum, fosfor bakımından zengin vitaminler ile beslenmesi gerekmektedir. Protein özellikle çok önemlidir. Vücudunun düzgün büyümesi ve kaslarının gelişimi adından son derece faydalıdır.
Yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gereklidir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar. Islatma işlemi sayesinde lezzeti dahada artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır. Mamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar. Bu işlem ile beraber yavru köpekte oluşan mide şişkinliği ve gaz oluşumları engellenmiş olmaktadır.
Kuru mamaya köpeği alıştırma periyodu dikkatli yapılmalı ıslatma işlemi çok önem arz etmektedir. Aniden sütten kesilmiş ve kuru mamayla beslenmesi kabızlığa neden olabilmektedir.
Yavru köpekler 6. Haftadan itibaren ortalama 3.aya kadar toplam günde 4 öğün yemek yerler. 3.aydan 6.aya kadar ise günde 3 öğün yemek yerler, 6.ay ile 12. Ay arası ise toplam 2 öğün yemek yemektedir. Köpek 1 yaşını doldurduğunda artık günde sadece 1 öğün yemek yemesi gerekmektedir.
Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeniz uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni köpeğin gelişimini sağlayan vitamin ve proteinlerin denge içerisinde olmamasıdır. Kuru mama köpek gelişimi için son derece önemlidir. Bu mamalarda vitaminler ve proteinler denge içerisindedir ve köpeğin gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Bu bilgilere rağmen yinede köpeğinizi ev mamaları ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz. Yapılmış olan yanlış bir beslenme ile köpekte gelişme bozuklukları yaşanabilmektedir ve bu problemler köpeğin hayatı boyunca sürebilmektedir.
Eğer yavru köpeğiniz mamayı beğenmiyorsa başka farklı bir mama kullanacaksanız bu değişim için dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Birden bire bu işlemi yapmayın günlere yayarak yapınız. Bu şekilde köpek daha az sorunla mama değişimi yapmış olacaktır. Hızlı bir şekilde değişim yapılırsa köpek çoğu zaman ishal olabilmektedir. Yavru köpekler ortalama 4 ile 5 defa dışkı yapabilmektedir.
boğaziçi